Valikko Sulje

Jalostusuroslistalle ilmoittaminen

schipperke kalliolla
Kuva: Ronja Parviainen

Jalostusuroslista on perustettu kasvattajien ja urosten omistajien käyttöön. Listan tarkoituksena on helpottaa jalostusurosten etsimistä ja tarjoamista. Jalostusuroslistalle ilmoittaminen ei velvoita uroksen omistajaa mihinkään, vaan lista toimii yhteystietopankkina. Mahdollisesta siitoskäytöstä osapuolet sopivat aina keskenään.

Jalostustoimikunta ei vastaa listalle ilmoitettujen koirien terveydestä, luonteesta tai perimästä. Jalostuskäyttöön soveltumisen arviointi jää kasvattajien ja omistajien tehtäväksi. Uroksen omistaja sitoutuu pitämään koiran tiedot ajan tasalla ja poistamaan ilmoituksensa tarvittaessa.

Listalle ilmoitettavien koirien on täytettävä seuraavat minimivaatimukset

  • virallinen polvitutkimus tehty
  • virallinen silmätutkimus tehty
  • näyttelyistä vähintään kahdelta eri tuomarilta laatuarvostelu ERI tai EH (ulkomaisista tuloksista esitettävä arvostelu tmv. kirjallinen dokumentti)
  • näyttelytulokset voi korvata hyväksytyllä jalostustarkastuksella

Minimivaatimusten lisäksi jalostustoimikunta suosittelee jalostusuroksille

  • lonkka-, kyynär-, ja selkäkuvaustuloksia
  • luonnetesti-, MH-kuvaustulosta tai jalostustarkastuksen luonneosiota.

Listalle ilmoitettavien koirien on oltava perusterveitä ja hyväluonteisia. Esimerkiksi allerginen, aggressiivinen tai arka koira ei sovellu jalostuskäyttöön, vaikka listan minimivaatimukset täyttyisivätkin. Terveys- ja näyttelytulokset tulee olla todennettavissa jalostustietojärjestelmästä. Mikäli kyseessä on muu terveystulos tai ulkomailla saavutettu näyttelytulos, siitä on lähetettävä erillinen todiste.

Yhdistyksen jäsenet voivat ilmoittaa koiransa listalle ilmaiseksi, ei-jäseniltä peritään 10 € maksu/koira.

Koiran tiedot ilmoitetaan lomakkeella, joka ohjautuu jalostustoimikunnalle. Muutoksista koiran tietoihin tai listalla poistaminen ilmoitetaan samalla lomakkeella. Lomakkeen lisäksi pyydetään lähettämään koirasta hyvälaatuinen seisomakuva osoitteeseen jalostus.schipperke(at)gmail.com

Tiedot päivitetään jalostusuroslistalle noin viikon sisällä.