Valikko Sulje

Harrastaminen

Kuva Leena Pohjaranta

Schipperke on monipuolinen rotu, joka sopii lajiin kuin lajiin. Tärkeintä on löytää harrastus, joka sopii sekä omistajalle että koiralle. Joillekin parasta on metsässä samoilu, joillekin sopii paimennus tai toiset kaipaavat vauhtia agilityn muodossa.

Tyypillisen schipperken luonteesta löytyy aimo annos vilkkautta, itsevarmuutta ja toiminnallisuutta. Nämä samaiset luonteenpiirteet ovat eduksi monissa harrastuslajeissa, erityisesti agilityssä ja koiratanssissa, joista molemmissa schipperkeitä onkin viime vuosina kiitettävissä määrin kisannut. Näiden lajien lisäksi schipperkeiltä löytyy Kennelliiton jalostustietokannan mukaan kisakäyntejä viime vuosilta ainakin tokosta, rallytokosta ja MEJÄ:stä.

Rotuyhdistys myös huomioi toiminnassaan vuosittain harrastavat schipperket palkitsemalla vuoden agilityschipperken, vuoden agilitytulokkaan, vuoden tokoschipperken, vuoden rally-tokoschipperken sekä vuoden koiratanssischipperken.

Virallisten kisalajien lisäksi schipperkeitä on käytetty ainakin terapia-, kaveri- ja etsijäkoirina.

Näyttelyt

Koiranäyttelyt ovat suosittuja sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa järjestetään yli 200 erilaista näyttelyä vuodessa. Schipperke väki käy innokkaasti näyttelyissä. Vuonna 2018 näyttelykäyntejä oli kertynyt 480 kpl marraskuun loppuun mennessä. Rotuyhdistyksen vuosittaiseen erikoisnäyttelyyn on osallistunut keskimäärin noin 50 schipperkeä.

Vuosina 2013–2017 113 schipperkeä on saavuttanut Suomen muotovaliotittelin. Vuositasolla 40–50 schipperkeä saavuttaa jonkun ulkomaan muotovalion tittelin, joka kertoo myös aktiivisesta näyttelyharrastamisesta.

Yhdistyksen järjestämät erikoisnäyttelyt

Agility

Agility on vauhdikas koirien esteratakilpailu. Agilityssä ihminen ohjaa koiran virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi. Ratatyyppejä on kaksi: agilityrata ja hyppyrata. Radalla on yleensä 12–20 estettä.

Koekäyntien perusteella agility näyttäisi tällä hetkellä olevan suosituin schipperken kisalaji, ja rodun edustajat ovat tulosten valossa tässä lajissa myös pärjänneet erittäin hyvin. Vuosien 2009–2016 aikana rodun edustajille on kertynyt yhteensä keskimäärin 700–1000 kisakäyntiä per vuosi, ja ylimmästä luokasta eli III -luokasta on kertynyt keskimäärin puolisen tuhatta suoritusta vuosittain. Rodussa on myös useita agilityvalioita.

RallyToko

Rally-toko on hauskaa aktivoitina, jota voi harrastaa kuka tahansa. Rally-tokossa yhdistyy elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Lajissa suoritetaan erilaisia liikkeitä (mm. istumista, seisomista, maahan menoa, seuraamista eri tempoilla ja erilaisin käännöksin) tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä, tuomarin suunnittelemalla radalla. Myös schipperke väki on löytänyt rally-tokon ja muutama on löytänyt itsensä pikku mustan kanssa kilpakentiltä.

Lajissa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

Koiratanssi

Koiratanssikilpailuissa ohjaaja ja koira suorittavat tuomarin arvosteleman ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa. Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä. Schipperke soveltuu koiratanssiin ketteryytensä ja nopean oppimiskyvyn johdosta oikein hyvin. 

Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa opettamalla koiralleen erilaisia temppuja ja schipperket yleensä rakastavat temppujen tekemistä. Internetistä löytyy runsaasti koiratanssivideoita, joista voi ammentaa innostusta ja miettiä, millaisia liikkeitä ja miten niitä omalle koiralle opettaa, millaisia yhdistelmiä niistä kehittää ja miten sovittaa niitä musiikkiin. Koiratanssia voi myös harrastaa useissa koiraharrastusseuroissa ja koirakouluissa.

Kuvia schipperkeistä toiminnassa

RallyToko, kuva Eveliina Tähtinen
« / 12 »