Valikko Sulje

Schipperke

Kuvaaja Anna Mannermaa

Schipperke eli laivakoira on vanha belgialainen rotta- ja paimenkoira. Flaaminkielisen nimen on väitetty tarkoittavan sekä ”pientä paimenta” että ”pikku kipparia”. Alun perin schipperke on ollut rottakoira, mutta rodussa on myös paimen- ja vahtikoiran piirteitä. Nykyisin rotu on pääasiassa seura- ja harrastuskoira, ja aktiivisuutensa takia schipperket soveltuvat hyvin esimerkiksi agilityyn tai tokoon.

Rotumääritelmän mukaan schipperken tulee olla ”erinomainen pieni vahtikoira, etevä varoittaja, elinvoimaa pursuava, pidättyväinen vieraita kohtaan. Schipperke on toimelias, ketterä, väsymätön sekä jatkuvasti kiinnostunut ympäristöstään”.

Schipperke on pienikokoinen ja tiivisrakenteinen. Pää on kiilanmuotoinen, kallo on melko voimakas ja kuono kohtalaisen lyhyt. Runko on tasapainoinen, lyhyt, melko leveä ja vankka, mutta raajat ovat kevytluustoiset. Koiralla on tiheä pohjavilla ja rungonmyötäinen karkea peitinkarva. Pidemmistä karvoista muodostuvat kauluri, harja, röyhelö sekä takajalkojen väliin kääntyvät housukarvat antavat koiralle sen ainutlaatuiset ääriviivat.

Osa yksilöistä syntyy töpöhäntäisinä tai lyhyellä hännällä, suurin osa kuitenkin pitkällä ja selän päälle kiertyvällä hännällä. Schipperke kuuluu typistettäviin rotuihin vielä niissä maissa, joissa toimenpidettä ei ole kielletty lailla. Schipperken ainoa sallittu karvan väri Suomessa on kokomusta, mutta myös esimerkiksi tummanruskeita ja kermanvaaleita koiria esiintyy. Kermanvaalea on joissain maissa hyväksytty väri.

Schipperke on eloisa ja touhukas ikiliikkuja ja nauttii liikkumisesta ja metsälenkeistä. Schipperke tarvitsee tekemistä yhdessä ihmisen kanssa, jotta sen hienoimmat ominaisuudet pääsisivät esiin. Se kiintyy lujasti omistajaansa ja saattaa joskus olla epäluuloinen vieraita kohtaan. Parhaassa tapauksessa nämä hyvin oppivaiset pienet mustat paholaiset paimentavat omistajansa harrastamaan mm. agility- ja tokokentille. Monet innostuvat myös koiranäyttelyistä ja kasvatustoiminnasta. Harrastajat kokoontuvat innolla skipikävelyiden merkeissä ympäri Suomen. Myös kaverikoiratoiminta, koiratanssi ja monet muut lajit sopivat tälle uteliaalle ja pelottomalle koiramaailman pienelle aristokraatille. Elinvoimaisena rotuna schipperke voi elää onnellisen elämän jopa 18-vuotiaaksi.